Reminder: Afbeeldingen van internet (Google & Pinterest) kan je niet gratis gebruiken. Doe dit in plaats daarvan.

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Hallo lieve mensen, even een reminder, afbeeldingen die je op internet vindt, zoals bijv. op Google en Pinterest, zijn vaak auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat de rechten voor het beeld bij iemand anders liggen en je de afbeeldingen niet zomaar mag gebruiken. En dan denk je misschien: ach wie komt er nou op mijn website-tje kijken? Maar geloof me – I’ve seen it happen before.

Zorg er dus voor dat de afbeeldingen die je gebruikt rechtenvrij zijn. Dit kan op een aantal manieren:

Maak je eigen afbeeldingen

Overweeg om je eigen foto’s te maken, je eigen illustraties, afbeeldingen of video’s te maken. Dit zorgt ervoor dat jij de rechten bezit op de afbeeldingen die je gebruikt en deze vrij kunt gebruiken in je ontwerp(en).

Gebruik royaltyvrije afbeeldingen

Er zijn veel websites die royaltyvrije afbeeldingen aanbieden, wat betekent dat je een eenmalig bedrag betaalt om een afbeelding in je ontwerp te gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over copyrightkwesties. Populaire websites die royaltyvrije afbeeldingen aanbieden zijn o.a. Shutterstock, iStock en Adobe Stock. Let wel op dat je hieruit afbeeldingen kiest die niet zo “stockmaterialerig” zijn – als je snapt wat ik bedoel. Liever een gratis optie? Check dan even mijn blog voor de post waarin ik de gratis opties opsom (en dat zijn er meer dan alleen Unsplash…😀)

Vraag toestemming

Als je een afbeelding vindt die je wilt gebruiken en deze niet beschikbaar op een van de andere manieren die ik noemde, dan kan je proberen contact op te nemen met de maker van de afbeeldingen en gewoon direct toestemming vragen. Het zal je verbazen hoe leuk mensen het vinden dat je juist hun foto wilt gebruiken!

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Veelgebruikte Canva shortcuts

Veelgebruikte Canva shortcuts

Wil jij een Canva Koning(in) worden? Kan gewoon. Geheim zit 'm in de snelkoppelingen. Of je nou onderdelen wilt dupliceren, lagen wilt groeperen of in en uit wil zoomen, de snelkoppelingen van canva kunnen je heel wat tijd besparen en zo je werk efficiënter. En je...

Feiten en fictie van het werken met een professionele webdesigner

Feiten en fictie van het werken met een professionele webdesigner

Twijfel je om samen te werken met een webdesigner vanwege veelvoorkomende misvattingen? Tijd om even te kijken welke van die misvattingen nou kloppen, en welke gewoon bullshit zijn. Mythe 1: "Een professionele webdesigner is te duur!" Feit: Oké, het is waar dat goed...