Reminder: Afbeeldingen van internet (Google & Pinterest) kan je niet gratis gebruiken. Doe dit in plaats daarvan.

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Hallo lieve mensen, even een reminder, afbeeldingen die je op internet vindt, zoals bijv. op Google en Pinterest, zijn vaak auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat de rechten voor het beeld bij iemand anders liggen en je de afbeeldingen niet zomaar mag gebruiken. En dan denk je misschien: ach wie komt er nou op mijn website-tje kijken? Maar geloof me – I’ve seen it happen before.

Zorg er dus voor dat de afbeeldingen die je gebruikt rechtenvrij zijn. Dit kan op een aantal manieren:

Maak je eigen afbeeldingen

Overweeg om je eigen foto’s te maken, je eigen illustraties, afbeeldingen of video’s te maken. Dit zorgt ervoor dat jij de rechten bezit op de afbeeldingen die je gebruikt en deze vrij kunt gebruiken in je ontwerp(en).

Gebruik royaltyvrije afbeeldingen

Er zijn veel websites die royaltyvrije afbeeldingen aanbieden, wat betekent dat je een eenmalig bedrag betaalt om een afbeelding in je ontwerp te gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over copyrightkwesties. Populaire websites die royaltyvrije afbeeldingen aanbieden zijn o.a. Shutterstock, iStock en Adobe Stock. Let wel op dat je hieruit afbeeldingen kiest die niet zo “stockmaterialerig” zijn – als je snapt wat ik bedoel. Liever een gratis optie? Check dan even mijn blog voor de post waarin ik de gratis opties opsom (en dat zijn er meer dan alleen Unsplash…😀)

Vraag toestemming

Als je een afbeelding vindt die je wilt gebruiken en deze niet beschikbaar op een van de andere manieren die ik noemde, dan kan je proberen contact op te nemen met de maker van de afbeeldingen en gewoon direct toestemming vragen. Het zal je verbazen hoe leuk mensen het vinden dat je juist hun foto wilt gebruiken!

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Checklist voor een gelukkige ondernemer

Checklist voor een gelukkige ondernemer

Even heel eerlijk: ik zou nooit meer terug kunnen naar de saaie 9-5-sleur. Echt niet! Ik ben veel te verliefd op eigen baas zijn. En toen begon ik na te denken: waar zit dat eigenlijk in? Die blijheid van een hotshot-ondernemer? Tadaaaa! Hier is mijn ultieme checklist...

Size matters: de goede afbeeldingsgrootte voor je website bepalen

Size matters: de goede afbeeldingsgrootte voor je website bepalen

Het kiezen van de juiste afbeeldingsgrootte voor je website hangt af van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld het doel van de afbeelding, de lay-out van je website en natuurlijk het apparaat waarop de site wordt bekeken. Ik heb een paar algemene richtlijnen voor je...