Designer jargon: WATTES?

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Ik weet het. Soms kan “designer jargon” overweldigend en verwarrend zijn. Dat je ineens met termen als sans-serif of RGB om de oren geslagen wordt terwijl je denkt: “Waar gaaaaaat dit over?”

Smit Club to the rescue. Laat me vast een paar dingen voor je toelichten.

Een woordenlijst van designer jargon

Serif

Een serif is het kleine extra streepje of krul aan het einde van letters.

Sans-Serif

“Sans” betekent letterlijk “zonder”, en een sans-serif lettertype bevat geen extra streepje aan het einde van de letters.

Kerning

Kerning verwijst naar de ruimte tussen twee specifieke letters (of andere karakters: cijfers, leestekens, enz.) en het proces van het aanpassen van die ruimte verbetert de leesbaarheid.

Lorem Ipsum

is simpelweg dummytekst die wordt gebruikt in de ontwerpindustrie. Het wordt gebruikt als tijdelijke tekst en heeft een redelijk gelijkmatige verdeling van letters, waardoor het eruitziet als leesbaar Engels, in tegenstelling tot het gebruik van ‘Hier komt dan je tekst, hier komt dan je tekst, hier komt dan je tekst’ in ontwerpen als de tekst nog niet klaar is. Wist je dat je ook ipv die saaie Lorum Ipsum bijvoorbeeld tekst in piratenstijl of a la Bob Ross kan gebruiken? Google maar eens!

RGB

RGB-kleur is een model waarin rood, groen en blauw licht op verschillende manieren worden samengevoegd om een breed scala aan kleuren te reproduceren. RGB wordt meestal gebruikt voor on-screen doeleinden.

Hex

Een hex is een zes-cijferig getal dat wordt gebruikt in HTML, CSS en ontwerpsoftwaretoepassingen om kleuren te vertegenwoordigen.

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Veelgebruikte Canva shortcuts

Veelgebruikte Canva shortcuts

Wil jij een Canva Koning(in) worden? Kan gewoon. Geheim zit 'm in de snelkoppelingen. Of je nou onderdelen wilt dupliceren, lagen wilt groeperen of in en uit wil zoomen, de snelkoppelingen van canva kunnen je heel wat tijd besparen en zo je werk efficiënter. En je...

Feiten en fictie van het werken met een professionele webdesigner

Feiten en fictie van het werken met een professionele webdesigner

Twijfel je om samen te werken met een webdesigner vanwege veelvoorkomende misvattingen? Tijd om even te kijken welke van die misvattingen nou kloppen, en welke gewoon bullshit zijn. Mythe 1: "Een professionele webdesigner is te duur!" Feit: Oké, het is waar dat goed...