Designer jargon: WATTES?

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Ik weet het. Soms kan “designer jargon” overweldigend en verwarrend zijn. Dat je ineens met termen als sans-serif of RGB om de oren geslagen wordt terwijl je denkt: “Waar gaaaaaat dit over?”

Smit Club to the rescue. Laat me vast een paar dingen voor je toelichten.

Een woordenlijst van designer jargon

Serif

Een serif is het kleine extra streepje of krul aan het einde van letters.

Sans-Serif

“Sans” betekent letterlijk “zonder”, en een sans-serif lettertype bevat geen extra streepje aan het einde van de letters.

Kerning

Kerning verwijst naar de ruimte tussen twee specifieke letters (of andere karakters: cijfers, leestekens, enz.) en het proces van het aanpassen van die ruimte verbetert de leesbaarheid.

Lorem Ipsum

is simpelweg dummytekst die wordt gebruikt in de ontwerpindustrie. Het wordt gebruikt als tijdelijke tekst en heeft een redelijk gelijkmatige verdeling van letters, waardoor het eruitziet als leesbaar Engels, in tegenstelling tot het gebruik van ‘Hier komt dan je tekst, hier komt dan je tekst, hier komt dan je tekst’ in ontwerpen als de tekst nog niet klaar is. Wist je dat je ook ipv die saaie Lorum Ipsum bijvoorbeeld tekst in piratenstijl of a la Bob Ross kan gebruiken? Google maar eens!

RGB

RGB-kleur is een model waarin rood, groen en blauw licht op verschillende manieren worden samengevoegd om een breed scala aan kleuren te reproduceren. RGB wordt meestal gebruikt voor on-screen doeleinden.

Hex

Een hex is een zes-cijferig getal dat wordt gebruikt in HTML, CSS en ontwerpsoftwaretoepassingen om kleuren te vertegenwoordigen.

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Checklist voor een gelukkige ondernemer

Checklist voor een gelukkige ondernemer

Even heel eerlijk: ik zou nooit meer terug kunnen naar de saaie 9-5-sleur. Echt niet! Ik ben veel te verliefd op eigen baas zijn. En toen begon ik na te denken: waar zit dat eigenlijk in? Die blijheid van een hotshot-ondernemer? Tadaaaa! Hier is mijn ultieme checklist...

Size matters: de goede afbeeldingsgrootte voor je website bepalen

Size matters: de goede afbeeldingsgrootte voor je website bepalen

Het kiezen van de juiste afbeeldingsgrootte voor je website hangt af van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld het doel van de afbeelding, de lay-out van je website en natuurlijk het apparaat waarop de site wordt bekeken. Ik heb een paar algemene richtlijnen voor je...