Ben jij een webdesigner of eigenaar van een bedrijf?

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

En nu denk je misschien: huh? Ik ben toch allebei? Maar er is weldegelijk een verschil. Want het kan best zo zijn dat je gewoon gek bent op het bouwen van website, maar eigenlijk diep van binnen geen ondernemer bent. Dat het starten van je eigen bedrijf gewoon niks voor jou is. Want bij het starten van een eigen bedrijf komen veel meer dingen kijken. En als je gewoon lekker wilt designen dan kan je misschien beter white-labelen (zoals dat heet) voor iemand anders. Heel veel webdesigners beginnen op deze manier.

White-labeling betekent niets meer dan voor iemand werken die wel een eigen bedrijf heeft en namens dat bedrijf je webdesign werk uitvoeren. Dan kan je dus wel lekker designen, maar heb je niet de hassle van het runnen van een eigen bedrijf. Jij stuurt gewoon je facturen en klaar is kees. Je hoeft dan geen marketing te doen, geen nieuwe klanten te vinden, geen sales gesprekken ect. Je kan je vooral focussen op je eigen werk en dat zo goed mogelijk uitvoeren. Je bepaald je eigen uren, je bepaald zelf vanuit waar je werkt en kiest je eigen projecten.

Als je de eigenaar bent van een webdesign business dan moet je een veel bredere skillset beoefenen.

Het voordeel is dat je omzet ook veel hoger kan uitpakken, al ben je wel vaker een project manager dan daadwerkelijk aan het designen. Nu ik zelf aan het groeien ben en inmiddels een kleine agency heb opgezet merk ik dat elke dag weer. Ik ben veel minder aan het ontwerpen, maar vooral aan het meedenken op strategisch niveau. En soms mis ik dat ontwerpen ook. Het lekker bouwen met je koptelefoon op en dat idee dat in je hoofd zwerft zo mooi mogelijk uitvoeren. Aan de andere kant kan ik op deze manier veel meer klanten tegelijk bedienen en zijn de projecten die we aanpakken van een veel uitdagender niveau dan de websites die ik deed toen ik zelf nog freelancer was.

Toen ik in 2006 begon met webdesign was ik ook echt een freelancer en dat ben ik heel lang gebleven. Vooral ook omdat ik geen mentor had die mij kon begeleiden en de klappen van de zweep kon laten zien. Dus ik ging gewoon van klus naar klus zonder echte lange termijn strategie en zonder na te denken over waar ik heen wilde. Dat is in de loop der jaren toch behoorlijk veranderd. En inmiddels ben ik zelf die mentor voor webdesigners die bezig zijn met het opzetten van een design business of aan het freelancen zijn. Dat doe ik bij de Web Club: de plek waar web designers samen komen en leren hoe ze zichzelf kunnen positioneren als high end designer en een winstgevende business kunnen neerzetten. Zodat zij veel sneller kunnen groeien en de fouten – die de meeste van die geen mentor hebben maken – lekker kunnen overslaan.

En hoe zie jij jezelf?

Ben je meer een freelancer of echt een webdesign eigenaar?

En is dat ook waar je wil zijn? Ben heel benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen. Wil je ze met ons delen in de comments of met mij via DM?

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Ontvang de freebie – Brand Clarity Workbook

Ontvang de freebie – Brand Clarity Workbook

Als het op je bedrijf aankomt, skip jij dan meestal al het fundamentele gedoe om meteen met de "leuke" dingen aan de slag te gaan? Je weet wel, lekker je kleurtjes uitkiezen voor je logo voordat je precies hebt bedacht wat je nou precies gaat doen? Of als je die...

Waarom less is more heel belangrijk is als je ontwerpt

Waarom less is more heel belangrijk is als je ontwerpt

Het "less is more" principe in design refereert aan het idee dat eenvoud & minimalisme vaak een meer effectief resultaat hebben ⚡ Dit concept gaat op voor alle aspecten van design; van typografie tot kleuren en beelden die je kiest. Maar: simpel is niet makkelijk....